3D PRINTER FDM/FFF_

Printers voor het 3D printen van prototypes en functionerende onderdelen. Bij de FFF printtechniek wordt een thermoplast wordt verwarmd en wordt laagje voor laagje neergelegd. Zo wordt het 3D object opgebouwd. De laagjes zijn veelal voelbaar en zichtbaar, het object kan goed na bewerkt worden. De printers hebben een dubbele extruder. Hierdoor is het mogelijk om met oplosbaar supportmateriaal te printen zodat de print nauwelijks hoeft worden na bewerkt.

FDM PRINTER ULTIMAKER S5

ONTDEK HOE DE 3D PRINTER WERKT

FFF Printer Ultimaker S5

Dit is de meest gebruikte printer van het FabLab. Dit komt doordat de printer betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is. Ook kan deze printer veel verschillende materialen printen en daardoor voor veel doeleinden ingezet worden. 

Max printbereik: 33 x 24 x 30 cm

FFF Printer Itomec i500

Grote bed FFF-printer. Wordt alleen gebruikt voor het printen van grote onderdelen die niet in de Ultimaker S5 passen.  

Max printbereik 50 x 50 x 50 cm

FFF Printer Minifactory Ultra

Alleen voor ultra polymer FFF prints, bijvoorbeeld PEEK materiaal. 

Dit zijn erg kostbare prints. De machine wordt daarom alleen in goed overleg gebruikt.  

Max printbereik 33 x 18 x 18 cm

 

 

Bekijk hier de prijslijst van Fablab Arnhem voor FFF printen

Slicing Basics

Hieronder kun je de ‘slicing basics’ poster downloaden. Deze poster helpt je met het goed instellen van de slicer, zodat je 3D prints goed uit de machine komen. Voor de Ultimakers maken we gebruik van de “Ultimaker Cura” slicer.  

Modelleer Regels

Het is belangrijk om rekening te houden met enkele basis modelleer regels wanneer je modellen gaat printen. De onderstaande poster helpt je met het optimaal ontwerpen voor 3D printers, zodat er sneller, efficiënter en met minder fouten geprint kan worden.