Inzamelpunt & verwerking

Bij Fablab Arnhem kun je overtollige en mislukte 3D prints inleveren, zodat wij deze kunnen recyclen tot nieuw materiaal. Op deze manier proberen we de circulariteit van ons lab te vergroten.

Op dit moment verzamelen wij de volgende materialen:

  • PLA
  • PETG

Let Op

Het is belangrijk dat je zeker weet welk materiaal je inlevert en dat het materiaal ook ontdaan is van vervuiling (denk aan lijmen / schroeven).

recycle bak

Voorbeelden #

Het is mogelijk om ge3Dprint materiaal weer om te zetten naar nieuw filament, maar dit is een zeer arbeidsintensief proces waarbij het lastig is om de kwaliteit te waarborgen. Daarom kiezen wij er in de meeste gevallen voor om het afval te verwerken tot nieuw plaatmateriaal dat gebruikt kan worden voor de lasersnijder of vacuümvormer. Hieronder zie je enkele voorbeelden van het plaatmateriaal dat wij gemaakt hebben:

Proces #

Stap 1: Materiaal klein maken #

Met behulp van simpel handgereedschap kun je het afval materiaal eerst kleiner maken zodat het gemakkelijker geshred kan worden. Grote stukken worden namelijk niet opgepakt door de ‘messen’ in onze shredder.

Stap 2: Shredden #

Nu komt het leuke stuk: het shredden van het materiaal tot kleine ‘pellets’ die we vervolgens weer kunnen gebruiken om platen / filament van te maken:

Stap 3: Platen persen #

Je legt nu het klein gemaakte materiaal in de plaatvorm van onze CR Clarke R30 Sheet Press (Eventueel kun je bakpapier gebruiken om de plaat naderhand makkelijker uit de vorm te krijgen). Hier komt ook wat creativiteit bij kijken. Natuurlijk kun je een egale kleur maken, maar je kunt ook patronen / effecten creëren door verschillende kleuren te mengen en in een vorm te leggen zoals in de afbeelding hieronder. De druk en hoeveelheid materiaal bepalen de uiteindelijke plaat dikte, maar onze ervaring is dat we met 600 gram materiaal een dikte van ongeveer 3mm krijgen. De standaard instellingen zijn 200 °C voor een duur van 10 minuten met PLA en PETG. Naderhand laat je de platen 15 tot 30 minuten afkoelen in het speciaal daarvoor bedoelde ‘cooling station’.

Zelf aan de slag #

Het is mogelijk om in het Fablab zelfstandig je oude prints om te zetten in plaatmateriaal. Voor een plaat van 485 x 280 x 3 mm heb je ongeveer 600 gram materiaal nodig (3mm is de maximale dikte). Het is belangrijk om zeker te weten welk materiaal je gebruikt en dat er geen verschillende materialen gemengd worden. Het is ook handig om het materiaal alvast iets kleiner te maken met traditioneel gereedschap voordat het de shredder in gaat (i.e. breek grote stukken in wat kleinere stukken).